Vergrote Prostaat - BPE

Wat zijn veel voorkomende vergrote prostaat symptomen en behandelingen?

Heeft u last van plasproblemen en bent u benieuwd naar de oorzaak? Hier kunt u meer lezen over de symptomen van goedaardige prostaatvergroting (BPE).

U krijgt een kort overzicht van wat BPE is, hoe een vergrote prostaat kan worden behandeld en - belangrijker nog - waarom het van cruciaal belang is om in een vroeg stadium hulp te zoeken. Gebruik de korte links hieronder.

's Nachts vaak naar het toilet gaan

Nachtelijke bezoeken aan het toilet zijn iets dat veel mannen van middelbare leeftijd ervaren. Het is een veel voorkomend symptoom van goedaardige prostaatvergroting (BPE).

Andere symptomen zijn een langzame of verstoorde urinestroom, de drang voelen om vaak te moeten plassen en zelfs moeite hebben om het plassen vol te houden.

De tekenen van een vergrote prostaat zullen zich niet van de ene op de andere openbaren. Dit gebeurt geleidelijk.

 

Veel mannen leven met vergrote prostaatsymptomen

BPE overkomt 50% van alle mannen ouder dan 50 jaar en neemt toe met de toenemende leeftijd. Heeft u hier zelf last van? Dan is het goed om te onthouden dat u niet de enige bent en dat er behandelingen zijn om de symptomen te verlichten.

Veel mannen met symptomen maken zich zorgen dat het prostaatkanker kan zijn en zijn hierdoor misschien terughoudend om hulp te zoeken, maar BPE en prostaatkanker zijn twee totaal verschillende aandoeningen.

Het is wellicht geruststellend om te weten dat BPE zich niet ontwikkelt tot prostaatkanker. Hopelijk kan een ernstigere diagnose na een onderzoek worden uitgesloten.

 

Wat is een vergrote prostaat?

Wanneer de prostaat vergroot wordt, zet hij druk op de blaas en de urethra (plasbuis). En als de uitgang van de blaas geblokkeerd is, kan het moeilijk zijn om te starten met plassen. Daarnaast kunt u last hebben van aandrang om te moeten plassen of onvolledige lediging van uw blaas, wat een verhoogd risico op een unrineweg infectie geeft.

Waarom dit gebeurt is niet helemaal bekend, maar de balans van hormonen in het lichaam verandert naarmate men ouder wordt, en dit kan ervoor zorgen dat de prostaatklier groeit. Hoe ernstiger de symptomen zijn, hoe hoger het risico op negatieve gevolgen voor uw algehele welzijn. Als de obstructie het extreem moeilijk maakt om te plassen - en onbehandeld blijft - kan het ernstige en permanente schade aan de blaas of nieren veroorzaken.

Afbeeldingsbeschrijving: A: Normale prostaat B: Vergrote prostaat 1. Blaas 2. Normale prostaat 3. Normale urethra 4. Vergrote prostaat 5. Gecomprimeerde (samengedrukte) urethra

Intermitterende katheterisatie (IC) bootst de manier van de natuur na

Als uw blaas u ervoor zorgt dat u niet goed kunt (uit) plassen, dan is intermitterende katheterisatie (IC) de op één na beste manier om te plassen. Het bootst namelijk de natuurlijke manier van plassen na. IC is een eenvoudige techniek om te leren en kan overal worden beoefend. U gebruikt hiervoor een wegwerpkatheter en de procedure het duurt slechts een paar minuten. Het helpt u om uw blaas volledig te legen en geeft u de controle over uw eigen welzijn. 

Het is verschilt in de basis van hoe een verblijfskatheter wordt toegepast. Een verblijfskatheter (de naam zegt het al) blijft meestal vele dagen of weken op zijn plaats en de urine loopt continu uit de blaas.

Kan een vergrote prostaat een man seksueel beïnvloeden?

Het kan zijn dat uw libido (zin in sex) afneemt ten gevolge van een vergrote prostaat. Van sommige medicijnen is ook bekend dat ze  hier invloed op hebben. Een verblijfskatheter kan er ook voor zorgen dat het hinderlijk of ingewikkeld is om sex te hebben. De verblijfskatheter steekt immers uit de plasbuis. Bespreek met uw zorgverlener wat de mogelijkheden zijn

 

Voor professionals in de gezondheidszorg