Lage anterieure resectie syndroom (LARS)

Low Anterior Resection Syndrome - Symptomen, Oorzaken & Behandeling

Low Anterior Resection Syndrome – LARS – is een groep van symptomen of problemen die u in verschillende mate kunt ervaren, na endeldarmkanker. Rectale functie zal nooit precies zijn zoals het was vóór de operatie, maar de meeste mensen kunnen darmfunctie verbeteren tot en acceptabel niveau. Wellspect biedt verschillende productoplossingen om de symptomen die u kunt ervaren te behandelen en u meer controle te geven na een rectale operatie. We hebben informatie op deze pagina verzameld om u te helpen de methoden te vinden die het beste voor u werken.

LARS Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingsopties, van eenvoudig tot geavanceerd, die alleen of in combinatie kunnen worden gebruikt:

  • counseling (advies)
  • voedingsadvies
  • medicatie
  • ledigingstechnieken
  • toiletoefeningen
  • bekkenbodemspiertraining
  • darmspoelen (transanale irrigatie, TAI)
  • hulpmiddelen
  • perifere tibiale zenuwstimulatie (PTNS) en sacrale zenuwstimulatie (SNS)

De behandeling moet worden afgestemd en aangepast aan uw behoeften. Praat met uw zorgverlener over uw symptomen.

Darmspoelen

Darmspoelen is een methode om een groter deel van de darm effectief te legen, door lauw water in het rectum te brengen. Het water kan de peristaltische bewegingen van de darmen stimuleren, wat helpt om de darm effectief te legen. Met Navina Systems is er altijd een keuze om een oplossing te vinden die past bij uw behoeften na een rectale operatie. De therapie is effectief gebleken bij 8 van de 10 patiënten met ernstige LARS (Cura Pales, et al., 2019; Enriquez-Navascues et al., 2019)

Geen ongelukjes met ontlasting meer

Beginnen met darmspoelen is geen snelle oplossing en vereist toewijding en geduld van u. Wanneer de gewenningsperiode voorbij is en uw darmen zich hebben aangepast aan de therapie, wordt de regelmaat bepaald. Vaak is het doel om het spoelen om de dag te doen, zodat u continent bent tussen die periode. Maar het gebeurt ook regelmatig dat dagelijks spoelen nooszakelijk is. Het doel van darmspoelen is om een regelmatige en goed functionerende darm te herstellen, zodat u een normaler leven kunt leiden en de controle kunt krijgen. Praat met uw zorgverlener over Navina Systems en bekijk wat uw mogelijkheden zijn.

Voor professionals in de gezondheidszorg