Multiple Sclerose

Wat is MS en hoe beïnvloedt het uw blaas en darm?

Bij multiple sclerose (MS) valt het immuunsysteem de beschermende laag (myeline) aan die zenuwvezels bedekt. Dit veroorzaakt communicatieproblemen tussen de hersenen en de rest van het lichaam.

Naar schatting leven wereldwijd meer dan 2,3 miljoen mensen met MS en de complicaties ervan. Behandelingen kunnen in veel gevallen het verloop van de ziekte beheersen of verlichten.

De mate van symptomen verschilt van persoon tot persoon, maar tot 95% van de MS-patiënten zal last hebben (of krijgen) van blaasproblemen en incontinentie (Peyronnet et al. Reviews in Urology 2019). Ook komen effecten op de darm vaak voor en treffen tot 70% van de mensen met MS (Preziosi et al. Degeneratieve neurologische en neuromusculaire ziekte 2018). Obstipatie en/of ongewenst ontlastingsverlies kan een van de eerste symptomen van MS zijn. 

Waarom beïnvloedt MS de blaas en de darm?

Het ruggenmerg speelt een centrale rol in de blaas- en darmfunctie. Wanneer MS de myeline beschadigt, kunnen berichten tussen de hersenen en het deel van het ruggenmerg dat de blaas en darm bestuurt, worden onderbroken. Dit zorgt voor een verstoorde blaas- en darmdisfunctie.

De gebieden van het centrale zenuwstelsel die het urinewegstelsel regelen, bevinden zich in het onderste deel van de hersenen en het onderste deel van het ruggenmerg. Berichten worden verzonden tussen de hersenen en het urinewegstelsel langs de zenuwbanen die deel uitmaken van het ruggenmerg.

  • Laesies (beschadigingen) kunnen leiden tot veranderde of onderbroken zenuwtransmissie
  • Kapotte zenuwbaan – zenuwsignalen bereiken hun bestemming niet
  • Minder controle van zenuwsignalen en spiercoördinatie leidt tot onderactiviteit of overactiviteit van de spieren in de blaaswanden.

De darmfunctie wordt gecontroleerd door de hersenen en het ruggenmerg, evenals het eigen zenuwstelsel van de darm: het enterische zenuwstelsel, dat bewegingen, afscheiding en absorptie van de inhoud in de darm coördineert. Darmdisfunctie bij MS is vergelijkbaar met darmdisfunctie bij ruggenmergletsels en wordt neurogene darmdisfunctie (NBD) genoemd. Het precieze mechanisme dat ten grondslag ligt aan NBD bij MS is niet bekend, maar laesies in de hersenen en het ruggenmerg hebben aangetoond dat dit zorgt voor:

  • Vertragings van de zenuwsignalen naar de anale sluitspier
  • Spiercoördinatieproblemen geeft die resulteren in problemen met het legen van de darm
  • Verlies van vrijwillige controle over darmlediging

NBD veroorzaakt obstipatie, ongewenst ontlastingsverlies en tijdrovende darmzorg. Obstipatie kan ook het legen van de blaas bemoeilijken en de frequentie van urineweginfecties verhogen (link naar de UTI-blogpost die later dit voorjaar wordt gepubliceerd). Het zijn niet alleen de schade aan de zenuwsignalen die de darmfunctie bij MS beïnvloeden, medicijnen en verminderd bewegingsvermogen hebben ook invloed op de darmfunctie.

 

Wat is MS?

Bij MS valt het immuunsysteem de beschermende laag (myeline) aan die zenuwvezels bedekt. Dit veroorzaakt communicatieproblemen tussen je hersenen en de rest van het lichaam. Uiteindelijk kan de ziekte permanente schade of verslechtering van de zenuwen veroorzaken. Het lichaam kan de schade aan de myelinelaag herstellen, maar dat lukt nooit 100%. De resulterende schade uit zich als laesies en littekens, en dit is waar de naam vandaan komt, Multiple sclerose, meerdere littekens.

Wie krijgt MS?

We weten niet wat MS veroorzaakt, maar er zijn bepaalde factoren die het risico kunnen verhogen of het begin kunnen veroorzaken. MS kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt meestal voor het eerst voor bij mensen in de leeftijd tussen 20-40 jaar. Van een lage blootstelling aan vitamine D en zonlicht is aangetoond dat het het risico op het ontwikkelen van MS verhoogt. Dit kan de reden zijn waarom mensen van Noord-Europese afkomst wereldwijd tot het hoogste risico behoren om MS te ontwikkelen. Andere factoren die gecorreleerd zijn aan een verhoogd risico zijn overgewicht, roken, ontstekingsziekten en een verscheidenheid aan virussen. Vrouwen hebben tot drie keer zoveel kans als mannen om MS te ontwikkelen. Het risico op MS in de algemene bevolking is 0,5% en neemt toe tot 1% als een ouder of broer of zus het heeft.

Wat zijn de symptomen van MS?

Symptomen van een terugval komen meestal gedurende 24 tot 48 uur, duren een paar dagen tot een paar weken en verbeteren dan in de regio van 80 tot 100%. Veel voorkomende symptomen zijn verlies van gezichtsvermogen in een oog, verlies van kracht in een arm of been en gevoelloosheid in een of meer ledematen. Studies tonen aan dat tot 95% van de MS-patiënten urine-incontinentie zal ervaren en ongeveer 70% zal last hebben van obstipatie en / of ongewenst ontlastingsverlies. Door meer kennis over behandelmogelijkheden en symptoombestrijding kunnen we de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren!

Welke behandelingen zijn beschikbaar voor MS?

Er is geen remedie voor de ziekte, maar behandelingen kunnen helpen het herstel van aanvallen te versnellen, het verloop van de ziekte te wijzigen en de symptomen te beheersen. Het beste wat u kunt doen als u met MS leeft, is een vertrouwd interdisciplinair medisch team vinden dat u kan helpen de aandoeningen te bewaken en te beheren. Er zijn veel opties om je te helpen een vol leven te leiden. Verderop in deze tekst zullen we u begeleiden naar de beschikbare oplossingen die u kunnen helpen bij het beheren en beheersen van uw blaas en darm.

 

Neem de controle over uw blaas & darm

Voor professionals in de gezondheidszorg